Programsko obdobje 2021 -2027

GORENJSKE RIBE: Z delavnicami OD BISTRIH GORENJSKIH VODA DO ZDRAVEGA RIBJEGA OBROKA osveščali lokalno prebivalstvo

OD BISTRIH GORENJSKIH VODA DO ZDRAVEGA RIBJEGA OBROKA

V prvih 14 dneh julija smo v organizaciji KGZS-Zavoda Kranj in v sodelovanju z gorenjskimi ribogojci nadaljevali z osveščanjem lokalnega prebivalstva o pomenu uvajanja lokalne ribje prehrane na domače krožnike.

Obiskali smo ribogojnice Zupan & Zupan v Nomenju, Bizjak na Zg. Beli pri Preddvoru, Vodomec v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem in RIC oz. Okanovo ribogojnico v Mošnjah pri Podvinu. Kot smo omenili že v našem prvem povabilu sta strokovnjaka za akvakulturo iz KGZS-Zavod Kranj, Mitja Kadoič in Miha Štular opozorila na hranilnost vrednost postrvi in pomen akvakulture v Sloveniji, ribogojci pa so predstavili zgodovino svoje ribogojnice, specifike pridelave rib in izzive, s katerimi se soočajo. Udeleženci smo bili deležni degustacije izdelkov, ki jih pripravljajo, za prav posebno degustacijo domačih jedi pa je poskrbela edina ženska med ribogojci, Marija Cvenkel iz Ribogojnice RIC.

Ribogojci, ki smo jih obiskali v preteklih dneh, poleg očiščenih postrvi ponujajo tudi druge ribje izdelke, od namazov, dimljenih postrvi do postrvjega kaviarja. Da se boste še hitreje odločili za obisk, so vam na spodnjih fotografijah na voljo kontaktni podatki petih ribogojcev. 

Postrvi šarenke, pa tudi jezerske postrvi in zlatovčice gojijo praktično pred našim pragom kar pomeni, da nas od ribogojnice do zdravega ribjega obroka loči le nekaj kilometrov poti in nekaj minut za pripravo jedi (op.: jedi pripravite z recepti, ki jih je za naš projekt oblikoval kuharski mojster Luka Jezeršek). Izgovor, da je težko priti do sveže ribe na Gorenjskem in da je težko pripraviti zanimivo in okusno ribjo jed, že dolgo ne pije več vode …

V avgustu vas bomo z veseljem povabili še na delavnico, ki se bo odvijala v čudovitem okolju Jelendola nad Dovžanovo sotesko, v ribogojnico Meriba.

Partnerji v projektu GORENJSKE RIBE, BSC, d.o.o., Kranj, Jezeršek gostinstvo d.o.o., KGZS-Zavod Kranj in Vodomec d.o.o. vam želimo prijetno poletje še naprej.

Poleg ekipe LAS Gorenjska košarica je fotografije prispevala tudi Urška Verč, Jezeršek d.o.o.

Delavnice se izvajajo v okviru projekta “Gorenjske ribe”, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Izbrane teme

Scroll to Top