Območje LAS Gorenjska košarica leži na severozahodnem delu Slovenije in obsega osrednji in severni del gorenjske statistične regije. Na severu območje meji z Avstrijo (dežela Koroška), na zahodu z Italijo (dežela Furlanija Julijska krajina) in Goriško razvojno regijo, na jugu s Škofjeloškim območjem (del statistične regije Gorenjske), na jugovzhodu pa se odpira proti Osrednjeslovenski regiji. Območje LAS sestavlja 14 občin osrednje in zgornje Gorenjske: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Tržič in Žirovnica. Občine skupaj tvorijo geografsko zaokroženo teritorialno celoto – alpski svet visokogorij z dolinami in ravninami s številnimi skupnimi naravnogeografskimi in družbeno-geografskimi značilnostmi.

Območje LAS Gorenjska košarica je del kohezijske regije Zahodna Slovenija ter Gorenjske statistične regije in je prostorsko zelo raznoliko, zaznamuje ga razgiban relief – značilna gorska krajina. Približno polovico območja se nahaja nad 1.000 metri nadmorske višine, več kot 60 % površja pokrivajo gozdovi, skoraj 55 % obsegajo varovana območja narave. Najobsežnejše zavarovano območje je Triglavski narodni park, ki pokriva 30 % vsega območja LAS.

Razgibana pokrajina, ki z visokimi vrhovi povezuje Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Reke in doline, ki povezujejo Alpe in Mediteran. Poti, ki povezujejo ljudi! Z vsakič drugačnimi zgodbami!

Tako lepo, tako preprosto !

ZAJEMITE SAPO. USTAVITE SE ZA HIP. PREPROSTO JE ! DOŽIVITE VSE !

Nikjer drugje se ne boste s tako lahkoto z dlanjo dotaknili najvišjih alpskih sten. Malo kje boste tako zlahka uživali v slogu kraljev, predsednikov, umetnikov z vsega sveta.
S pastirsko idilo v krajih z življenjem nekdanjosti, s sladkostmi življenja v srednjeveških mestecih, s srečo, skovano v starodavnih fužinah, z ritmom glasbe najpogosteje predvajane pesmi na svetu. Tako preprosto. Tako blizu !
Oglejte si, kar hočete. Vsak dan malo drugače, vsak dan kje drugje. Sezite po svoji mavrici !
Gorenjska
je z letališčem prav v srcu pokrajine lahko dostopna iz vseh metropol Evrope, z avtocestami pa le nekaj ur oddaljena od urbanih evropskih središč.

Triglavski narodni park s tisočerimi naravnimi in kulturnimi dragocenostmi in najvišjo slovensko goro je največje in najstarejše območje zaščitene narave.

Karavanke
z razglednimi slemeni nad zelenimi pašniki,  Kamniško-Savinjske Alpe s presenetljivimi strminami in predalpska hribovja z lahko dostopnimi vrhovi.

Blejsko jezero
z otokom, največje Bohinjsko jezero in slovita Dolina Sedmerih jezer v Triglavskem narodnem parku so le najbolj znana jezera.

BLED

PODOBA RAJA ! DOVOLJ DOBRO LE ZA VAS IN ZA KRALJE.

Ob edinstvenem jezeru z otokom in s termalnimi izvirki spoznajte resnične zgodbe o mogočnežih sveta in odkrijte, zakaj so ljubili ta košček sveta !

http://www.bled.si

GORJE IN POKLJUKA

Nad vasjo s tradicijo zvončarstva vas čaka planota z gozdovi, pastirskimi stanovi, energetskimi točkami. Postanite spet lovec na smučeh !

https://www.gorje.si

BOHINJ

KJER STA SI ČLOVEK IN NARAVA NAJBLIŽJE

Ob največjem slovenskem ledeniškem jezeru poiščite svojo pravo podobo v odsevih narave. Naj vas vznemiri domišljija in pomirijo dobrote, ki jih ustvarjajo planšarji.

https://www.bohinj.si

KRANJSKA GORA

SVETOVNO PRVENSTVO NEVERJETNIH DOŽIVETIJ

Športno-turistično središče asov alpskega smučanja se nahaja v pravljični deželi v Kranjski Gori. Nad njenimi posebnostmi in potmi bdi v skalno steno ujeta Ajdovska deklica.

https://www.kranjska-gora.si

RADOVLJICA - ŽIROVNICA

SLADKOSTI ŽIVLJENJA

Prestopite obrambni jarek in v srednjeveškem mestu v Radovljici med muzeji in galerijami prisluhnite brenčanju čebel in najslavnejši alpski poskočnici.

https://www.radolca.si
http://visitzirovnica.si

JEZERSKO

PASTIRSKA IDILA

Na eni najlepših planin na Jezerskem, nad jezerom v obliki srca, nedaleč od izvira magnezijeve vode, ste lahko pastir posebnih ovac.

http://www.jezersko.info

CERKLJE - KRVAVEC

TAKO PREPROSTO, TAKO VISOKO

Lahko dostopna planina Krvavec blizu glavnega mesta Slovenije pozimi privlači smučarje in poleti izletnike. Kraj pod njo vabi z domačnostjo !

https://www.tourism-cerklje.si
https://www.rtc-krvavec.si

KRANJ

VISOKA MODA V STARODAVNEM NAKITU

V Prešernovem mestu v Kranju, nad divjim rečnim kanjonom in podzemnimi rovi, se vam bodo oči zasvetile ob nakitu iz zlate dobe Karnije !

https://www.visitkranj.com

NAKLO

BODITE ROKOVNJAČI VSAJ ZA EN DAN

Po gozdovih, kjer so se nekoč sestajale skrivne družbe posebnih razbojnikov, rokovnjačev, vodijo poti do terase s studenci, kraškimi jamami in brezni.

http://naklo.si/

ŠENČUR

SREČA JE IMETI KROMPIR

Blizu jezera s kar 140 vrstami ptic je kraj, ki na prostranih njivah in s spomenikom časti – krompir !

http://www.sencur.si/

PREDDVOR

DVOR MIRNE NARAVE

V kraju legend, ki leži ob jezeru, se sprehodite po drevoredu z ljubezensko prepletenimi krošnjami in potmi med eksotičnimi drevesi !

http://www.preddvor-tourism.si

TRŽIČ

KJER SE JE RADETZKY MARŠ ZAČEL

V Tržiču, edinemu mestu v Evropi, kjer so bile zapovedane kovinske polknice na oknih, je za presenetljive zgodbe poskrbel slavni vojskovodja.

https://www.visit-trzic.com

JESENICE

JEKLO IN NARCISE

Na Jesenicah, v mestu jekla, narcis in hokeja se pustite zapeljati odsevom jekla in zgodbam preteklosti. Potujte skozi čas pod planoto belih narcis !

http://turizem.jesenice.si

Scroll to Top