Programsko obdobje 2021 -2027

E-nostavno na kolo v Srcu Slovenije

Nadaljujemo s spoznavanjem dobrih praks projekta sodelovanja E-nostavno na kolo. Po  srečanju v Medvodah in v Kranjski Gori je tretjega srečanje potekalo v organizaciji LAS Srce Slovenije.

V sredo, 29. maja 2019 smo si ogledali dobre prakse na območju LAS Srce Slovenije. Začeli smo v Keršmančevem parku v Kamniku, kjer nam je Alenka Babnik z Občine Kamnik predstavila projekt Kamniška Bistrica – zelena os regije, ki povezuje občine Kamnik, Domžale in Dol pri Ljubljani od leta 1999. 

V občini Kamnik urejajo rekreacijske površine ob Kamniški Bistrici. (Vir: LAS Srce Slovenije)

Gre za ambiciozno zastavljeno vizijo ureditve obvodnega prostora ob Kamniški Bistrici z namenom razvoja ekološkega, kulturnega in rekreativnega turizma. V občini Kamnik so uspeli v teh letih urediti pomemben del obvodnega prostora, ki tako spet pridobiva na pomenu in postaja med lokalnim prebivalstvom vse bolj priljubljen prostor za preživljanje prostega časa.

Kolopark v Dolu pri Ljubljani je med domačini zelo priljubljena točka za rekreacijo in druženje. (Vir: LAS Srce Slovenije)

Sledil je ogled Športnega parka Zaboršt v občini Dol pri Ljubljani. Tam sta Senad Kumalić in Suzana Jamšek iz Občine Dol pri Ljubljani predstavila izvedbo projekta, ki vključuje rolkarsko stezo s t. i. pump-up koloparkom in zunanjimi fitnes napravami. Kolopark je med domačini odlično sprejet, na kar kaže njegova polna zasedenost. Zaradi dežja žal nismo mogli izvesti možnosti preizkusa kolesarske proge s kolesi Kolesarskega servisa Vidic.

Kolesarjenje kot 5-zvezdnični turistični produkt za turiste, ki prihajajo v Slovenijo – Tine Zupančič, LB&T Vegov hram. (Vir: LAS Srce Slovenije)

Nazadnje smo se ustavili še na Kolesarski točki Srca Slovenije v Gostišču Vegov hram v Dolskem, kjer nas je sprejel mlad podjetnik Tine Zupančič. Predstavil je projekt ureditve kolesarske točke, ki je bil sofinanciran s strani LAS Srce Slovenije z evropskimi sredstvi za razvoj podeželja. Izposojevalnico koles za goste, ki prenočujejo v domačem gostišču, nadgrajujejo s ponudbo edinstvenih kolesarskih izletov, ki jih izvajajo za tuje goste tako na območju LAS Srce Slovenije kot tudi v drugih delih Slovenije. Predstavil je tudi druge razvojne ideje, ki jih imajo namen z bratom in drugimi družinskimi člani uresničiti v prihodnjih letih. Del njihove gostinske ponudbe smo lahko spoznali ob mreženju in medsebojni izmenjavi idej, s katerima smo tudi tokrat zaključili naše druženje.

Projekt E-nostavno na kolo sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Poleg LAS Gorenjska košarica sodelujejo v projektu še LAS Srce Slovenije, LAS S Ciljem, LAS Loškega pogorja in LAS Za mesto in vas.

Več o projektu sodelovanja “E-nostavno na kolo” si lahko preberete na povezavi.

Projekt sodelovanja »E-nostavno na kolo« delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD- izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Izbrane teme

Scroll to Top