Programsko obdobje 2021 -2027

Izmenjava dobrih praks “E-NOSTAVNO NA KOLO”

V sredo 20. marca 2019 je LAS Za mesto in vas, v okviru projekta sodelovanja “E-NOSTAVNO NA KOLO”, v katerem sodeluje tudi LAS Gorenjska košarica organiziral predstavitev inovativnih dobrih praks.

Povabljena gosta g. Luka Mladenovič  ter g. Marko Beličič sta predstavila uporabo kolesa za prevoz v službo ter za prevoz tovora. 

G. Luka Mladenovič je raziskovalec na področju trajnostne mobilnosti in urbanističnega načrtovanja na Urbanističnem inštitutu RS. Predstavil je vseslovensko javno pobudo in kampanjo: Pripelji srečo v službo. S pobudo želijo nagovoriti predvsem tiste, ki se občasno že vozijo v službo s kolesom, da bi to počeli pogosteje. Druga pomembna skupina so tisti, ki o kolesarjenju že razmišljajo, a rabijo spodbudo. Udeleženci se prijavijo na spletni strani pripeljisrecovsluzbo.si in beležijo prekolesarjene kilometre oz. število prekolesarjenih dni. Predstavljeni so bili najbolj spodbudni razlogi, ki nas prepričajo, da začnemo kolesariti tudi sami. Predstavljena pa je bila tudi organizacija kampanje, aktivnosti, medijska sporočila, zanimive intervencije v javni prostor in nagrade, ki jih podjetja ponujajo najbolj zagretim kolesarjem, ki prihranijo največ CO2 izpustov.

G. Marko Beličič vodi socialno podjetje  Kooperativa LMC, ki je pred tremi leti v Ljubljani vzpostavila pilotski projekt Zelena dostava – dostava paketov in tovora s kolesi. Gre za res ekološko možnost dostave tovora, ki nima škodljivih emisij, ne povzroča hrupa, zagotavlja trajnostno mobilnost in ohranja mestna jedra čista ter pešcem in kolesarjem prijazna. Predstavljen je bil njihov način sodelovanja z večjimi ponudniki dostavnih storitev, ki so odgovorni, da naši nakupi prek spleta čim hitreje prispejo na naš dom. Opisani so bili različni mehanizmi in logistika dostave ter različna kolesa in prikolice za prevoz tovora. Navdušujoč je bil tudi predstavljen poslovni model podjetja, ki sledi logiki socialnega podjetništva in nudenja možnosti zaposlitve za različne družbene skupine. 

Naslednjo predstavitev dobrih praks v okviru projekta “E-nostavno na kolo” bo (konec meseca aprila) organiziral LAS Gorenjska košarica. 

Več o projektu sodelovanja “E-nostavno na kolo” si lahko preberete na povezavi.

Projekt sodelovanja »E-nostavno na kolo« delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD- izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Izbrane teme

Scroll to Top