KOLESARJEM PRIJAZNI PONUDNIK, PREDSTAVITEV KONCEPTA (KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU)

V CERKLJAH NA GORENJSKEM PREDSTAVITEV KONCEPTA CERTIFICIRANJA KOLESARJEM PRIJAZNI PONUDNIK

Cerklje, 15. 9. 2022 – V Cerkljah na Gorenjskem je BSC Kranj – LAS Gorenjska košarica v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem v sklopu projekta sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju predstavil koncept certificiranja kolesarjem prijazni ponudnik.

BSC Kranj – LAS Gorenjska košarica je vodilni partner projekta Kolesarska veriga na podeželju, ki povezuje 11 lokalnih akcijskih skupin (LAS) in 23 občin. Med številnimi projektnimi aktivnostmi je tudi predstavitev koncepta certificiranja kolesarjem prijazni ponudnik, ki ga partnerske LAS izvajajo v sodelovanju z občinami in Andrejem Zalokarjem iz Studia Oreh.

Dogodek je potekal v Petrovčevi hiši, kjer ima svoje prostore tudi cerkljanski TIC. V prijetnem ambientu muzejske sobe nas je sprejela Špela Bergant Zarnik iz Občine Cerklje na Gorenjskem, kmalu pridružil se je tudi župan Franc Čebulj.

Mateja Dolžan iz BSC Kranj je predstavila projekt sodelovanja, aktivnosti in dosežene cilje ter navedla nekaj razlogov, zakaj je pravi čas, da se spregovori tudi o kakovosti storitev in certificiranju ponudnikov. Nekaj besed je bilo namenjenih tudi gradnji oz. označevanju Gorenjskega kolesarskega omrežja in sistemu Gorenjska.bike. 

Andrej Zalokar iz Studia Oreh je sprva nanizal prednosti in pomanjkljivosti več evropskih in slovenskih modelov standardizacije ponudnikov, ki svoje storitve prilagajajo potrebam različnih kolesarskih gostov. Poudaril je potrebo po posodobitvi in uskladitvi obstoječih sistemov certificiranja kolesarske ponudbe v Sloveniji ter pojasnil izbor kategorij kolesarske ponudbe.

Ponudniki trenutno lahko izbirajo med naslednjimi kategorijami: nastanitve, kampingi, gostišča, agencije, servisne službe in destinacije, standardi pa so razdeljeni v tri stopnje: osnovni, standardni in nadstandardni. Po Zalokarjevih podatkih je v sistem certificiranja s statusom zainteresiranih ponudnikov prijavljenih 75 različnih subjektov. Vsi prijavljeni ponudniki, ki so se tudi udeležili izobraževalnih delavnic, se s SAMOOCENITVENIM listom prijavijo na terenski ogled, ki je pogoj za njihovo potrditev in objavo na spletni strani  z lokacijo v interaktivnem zemljevidu. Več informacij je na voljo na spletni strani Gorenjskega kolesarskega omrežja, kjer so dostopni tudi prijavni obrazci za pridobitev certifikata. 

Glede na izkušnje kolesarjev in opremljenost različnih krajev in destinacij so bili prikazani tudi dobri in slabši primeri parkirnih mest, počivališč, e-polnilnic, servisnih stebričkov in stojal za kolesa ter kulinarične ponudbe in turističnih paketov.

NIČ ŠE NI PREPOZNO

Če se kateri izmed ponudnikov dogodka ni utegnil udeležiti, pa bi se v sistem certificiranja želel vključiti, naj pošlje e-sporočilo na mail andrej@rekreatur.si ali mateja.dolzan@bsc-kranj.si. Dobrodošli;)

Projekt sodelovanja KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Izbrane teme

Aktualno, Projekti
Scroll to Top