Programsko obdobje 2021 -2027

S PROMOCIJSKIMI DOGODKI IN PREDSTAVITVAMI VSTOPILI V SKLEPNO FAZO PROJEKTA KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU

LAS GORENJSKA KOŠARICA S PROMOCIJSKIMI DOGODKI IN PREDSTAVITVAMI V SKLEPNI FAZI PROJEKTA SODELOVANJA KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU

BSC Kranj – LAS Gorenjska košarica je vodilni partner projekta Kolesarska veriga na podeželju, ki povezuje 11 lokalnih akcijskih skupin in 23 občin. Medtem ko je investicijski del projekta večinoma že zaključen, se v teh dneh po celi Sloveniji odvijajo promocijski dogodki in predstavitve.

V Škofji Loki so LAS loškega pogorja, LAS Gorenjska košarica in LAS Srce Slovenije organizirale dogodek, na katerem so predstavile dobre prakse sistemov izposoje koles, prednosti in posebnosti e-koles, z njimi povezave zaposlitvene priložnosti ter sodobno opremo in pripomočke na električni pogon za gibalno ovirane osebe.

Dogodek se je odvijal na dveh lokacijah. V Sokolskem domu je Andrej Zalokar iz Studia Oreh predstavil sisteme izposoje koles v lokalnem, regionalnem in državnem okolju s poudarkom na sistemu Gorenjska.bike. Govorili so tudi o izzivih, s katerimi se soočajo občine pri povezovanju v medobčinske oz. regionalne sisteme, saj je eden od rezultatov projekta prav integracija vseh sistemov na enotno platformo za enotno uporabniško izkušnjo.

O prednostih in slabostih e-koles, pripravi koles na vožnjo in pomenu rednega servisiranja je spregovoril Matjaž Bogataj, vodja servisne službe pri podjetju Proloco Trade d.o.o. O svoji podjetniški poti, ki jo je od ideje do realizacije zapeljal tudi s pomočjo znanja, pridobljenega v okviru projekta PONI Gorenjska, ki ga izvaja podjetniški inkubator Kovačnica, je spregovoril Luka Omahen, lastnik kolesarskega servisa »A si kolesar? Si!«. V katero smer se razvijajo oprema in pripomočki na električni pogon, ki olajšajo mobilnost gibalno oviranim osebam, kakšne so možnosti za kratkoročni ali dolgoročni najem ali nakup tovrstne opreme, je predstavil Matej Žagar iz podjetja Soča Oprema.

 

V nadaljevanju je na Kapucinskem trgu ob postaji za izposojo koles potekala še praktična predstavitev sistema izposoje koles. Na kolesarskem poligonu so obiskovalci lahko testirali in spoznali razlike v vodenju navadnih in električnih koles iz sistema eKOLOka, električnega gorskega kolesa in električnega cargo kolesa. Preskusili so se tudi v vožnji z električnimi vozički in skuterji ter si ogledali demonstracijo prevoza osebe skupaj z invalidskim vozičkom po stopnišču s pomočjo stopniščnega vzpenjalnika.

Projekt sodelovanja KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Izbrane teme

Scroll to Top