Pri pravkar zaključenem projektu E-nostavno na kolo smo med drugim nadgradili tiskano obliko zemljevida Gorenjskega kolesarskega omrežja zato vas tokrat vabimo, da zajahate svoje ali izposojeno kolo, pripravite čelado in ostalo opremo ter osvežilne brezalkoholne napitke (na malico se ustavite kar ob poti, saj vas gostinci željno pričakujejo :)) in se v dobri družbi odpravite na pot.

Ekipa LAS Gorenjska košarica vam z našega zemljevida predlaga krožno kolesarsko turo, ki smo jo poimenovali Ob Radovni gor, ob Savi Dolinki pa dol.

Kolesarjenje od Radovljice do Bleda, skozi Radovno do Mojstrane (Slovenski planinski muzej) in nazaj čez Slovenski Javornik, Žirovnico, Hlebce in Spodnji Otok do Radovljice.

Kolesarimo večinoma po manj prometnih stranskih cestah skozi prečudovito naravo in tradicionalne gorenjske vasice. Peljemo se mimo nekaterih največjih naravnih biserov ter kulturnih zakladov, ob vznožju visokih gora ter ob kristalno čistih rekah. To je kolesarska trasa, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ob poti si le privoščimo slavno blejsko kremno rezino, namočimo noge v mrzli Radovni ali jezeru Kreda, 700 let stara domačija pa nas z lahkoto popelje v preteklost.

Kolesariti pričnemo v starem mestnem jedru Radovljice, od koder se spustimo proti reki Savi. Na Lancovem prečkamo most ter nadaljujemo ob Savi proti Bledu po makadamski cesti mimo bodeškega čez ribniški most in se takoj za njim usmerimo levo proti vasi Selo pri Bledu. Sledimo cesti skozi vas, kmalu pa nas trasa pripelje do Blejskega jezera. Nadaljujemo mimo železniške postaje Bled Jezero proti vasi Zgornje Gorje, kjer zavijemo desno proti dolini Radovne in Mojstrani. Sledimo reki Radovni po cesti skozi dolino, vse do Mojstrane. V Slovenskem planinskem muzeju se virtualno podamo na vrh Triglava ali pa si privoščimo kosilo v eni od gostiln. Nadaljujemo po dolini Save Dolinke proti Jesenicam do Slovenskega Javornika, kjer zavijemo desno proti Blejski Dobravi do vasi Moste, kjer se ponovno priključimo na cesto proti Radovljici. Trasa nas bo peljala skozi slikovite vasice ter čez prelepe travnike v varnem zavetju Karavank. V vasi Gorica se usmerimo na pot proti Radovljici ter kolesarjenje sklenemo v starem mestnem jedru.

Zemljevid je brezplačno na voljo pri projektnih partnerjih (občine Cerklje na Gorenjskem, Gorje, Naklo in Kranjska Gora ter pri Turizmu Bohinj. Več o gorenjskem kolesarskem omrežju, ki poteka tudi mimo lokacij, urejenih s sredstvi projektov E-nostavno na kolo in Hitro s kolesom, pa je na voljo na spletni strani www.gko.si

Želimo vam varno in prijetno kolesarjenje po gorenjskem podeželju:)

op. Za SORK oz. Gorenjsko kolesarsko omrežje so to pot opisali in fotografirali pri Lajf Adventures.

Projekt sodelovanja E-nostavno na kolo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Scroll to Top