Programsko obdobje 2021 -2027

Partnerji projekta sodelovanja LAS »EKO OKUSI SLOVENIJE« na »DNEVIH OLIVNEGA OLJA« in ogledih dobrih praks v Hrvaški Istri

Med 24. 11. in 26. 11. 2023 je v Hrvaški Istri (Vodnjan) potekal tradicionalni dogodek »Dnevi olivnega olja«, ki so si ga kot primer dobre prakse ogledali tudi predstavniki projektnega partnerstva »EKO Okusi Slovenije«. Aktivnosti projekta sodelovanja LAS, ki je v teku od oktobra 2022 in ga vodi Regionalna razvojna agencija Posavje, so se tokrat izvajale na območju hrvaškega partnerja LAG Južna Istra, ki je gostil predstavnike štirih slovenskih LAS –  iz Gorenjske, Posavja, Vipavske doline in Goričkega.

LAG Južna Istra je partnerjem najprej predstavila svoje delovanje in izkušnje z izvajanjem mehanizma LEADER/CLLD, ki ga izvaja na območju desetih občin: Barban, Bale, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin, Rovinj, Svetvinčenat in Vodnjan. Projekte za razvoj navedenih ruralnih območij po pristopu »od spodaj navzgor« sofinancirajo s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Po predstavitvi delovanja lokalne akcijske skupine so gostitelji slovenske partnerje popeljali na predstavitev dobrih praks Hrvaške Istre, ki omogočajo možnosti za nadaljnja sodelovanja in izvirne projektne vsebine. Prvi dan, v petek smo obiskali Vinsko klet Babos, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo pridelave vin skozi več generacij. Znanje, ljubezen do narave in do družinskega zaklada, ki so ga prepoznali v trti in vinih, ponosno prenašajo iz roda v rod. V morju proizvajalcev, kot pravijo v družini Giacometti-Moscarda,  je ravno tradicija in zgodba družine tisto, kar jih dela drugačne.

Degustaciji pristnih istrskih vin je sledil ogled tradicionalnega tridnevnega dogodka »Dnevi olivnega olja« v Vodnjanu, ki letos poteka že sedemnajstič. Osrednje dogajanje prestižnega olivarskega festivala vedno poteka na soboto, vendar se oljari, lokalni ponudniki in vrhunski »chefi« predstavljajo vse tri dni, tako da je v času sejma predvsem oljarje težko najti kje drugje kot na dogodku. Kljub pestremu dogajanju so si v soboto dopoldan vzeli čas in za predstavnike iz Slovenije odprli vrata Oljarne Baioco. Podjetje, ki je prejelo števila svetovna priznanja za kakovost svojih ekološko certificiranih olj, je obiskovalcem ob degustaciji predstavilo postopke pridobivanja olivnega olja, vrste istrskih oljk in zdravilne učinkovine olivnega olja. Domačini v Hrvaški Istri radi povejo, da so zaljubljeni v »zeleno zlato«, saj je slednje eden najmočnejših simbolov Istre in osnova domače in vrhunske kulinarike.  

V nadaljevanju sobotnega dne smo slovenski partnerji obiskali še ekološko destilarno – OPG Marija Komić, ki se ukvarja z vzgojo zdravilnih zelišč in proizvodnjo izdelkov iz rožmarina, sivke, lovorja, smilja, »divjih« zelišč, olivnega olja in medu. Popoldan pa smo si ogledali Občino Svetivinčenat, ki jo krasi očarljiv in skrbno ohranjen Grad Grimani-Morosini, ki je tudi simbol kraja. Dan smo dopolnili še z obiskom lokalne Pivovarne Kampanjola, ki kot prva vari »craft« ekološka piva na Hrvaškem. Pestro ponudbo piv v Kampanjoli dopolnjujejo z lastno pridelavo zelenjave, njihov potovalni tovornjak s hrano pa je opaziti na različnih festivalih, saj kot pravijo, gre z domačim pivom tudi domača hrana, ki jo iz lokalnih sezonskih sestavin pripravljajo v sodelovanju s priznanim kuharskim mojstrom.

V zaključku obiska smo partnerji projekta »EKO okusi Slovenije« znova ugotovili, da za dobro kulinariko in sodelovanja ni meja ter da imamo res veliko stičnih točk, na katerih se lahko povežemo v nove razvojne in inovativne zgodbe.

Projekt delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Izbrane teme

Scroll to Top