Programsko obdobje 2021 -2027

S projektom EKO OKUSI SLOVENIJE do novih kulinaričnih produktov in dogodkov

PROJEKT SODELOVANJA EKO OKUSI SLOVENIJE

 

Projekt sodelovanja EKO Okusi Slovenije, cilj katerega je promocija kratkih nabavnih verig, s poudarkom na uporabi ekoloških surovin v gastronomiji in turizmu, je financiran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. 

Ključni partnerji operacije Eko okusi Slovenije so ekološki kmetje (pridelovalci in predelovalci), ki se povezujejo z vrhunskimi kuharji – chefi in eko trgovinami, z namenom krajšanja dobavnih verig, z željo po večji pridelavi in prodaji varne hrane, boljši promociji lokalnih ekoloških surovin in vključevanju le-teh v vrhunsko kulinariko. Na ta način je nadgrajena edinstvena gastronomska ponudba Slovenije ter praksa povezovanja kmetijstva s turizmom. Sodelovanje s tujim partnerjem LAG Južna Istra bo namenjeno promociji izbrane ponudbe ter izmenjavi in ogledu dobrih praks. Na ta način je nadgrajena edinstvena gastronomska ponudba Slovenije (na območju štirih LAS – Posavje, Gorenjska, Goričko in Vipava).

Z željo po promociji ekoloških kmetij ter nasploh lokalnih pridelovalcev, je na območju LAS Gorenjska košarica, v Radovljici nastala nova krožna Kolesarska tura po kmetijah Radol’ce. Kolesarski krog, dolg slabih 30 km vodi mimo ekoloških in drugih kmetij na radolškem podeželju. Trasa vabi vse, ki radi odkrivajo podeželje na kolesu, da se na pot odpravijo sami ali pa se pridružijo organiziranim vodenjem, ki vključujejo tudi degustacije na izbranih kmetijah. 

Kolesarska trasa, ki vodi po lokalnih cestah in gozdnih makadamih, je na voljo v aplikaciji OutdoorActive kot del turnokolesarskega omrežja Radovljice, ki je tako bogatejše za eno traso. Skupaj s pripravo kolesarske trase pa so v Radol’ci, prav tako kot del projekta EKO Okusi Slovenije, razvili tudi posebno kolesarsko malico iz lokalnih živil, ki bo v sezoni 2024 na voljo po predhodnem naročilu vsak dan, letošnjo jesen pa v sklopu organiziranih vodenih izletov s kolesom. Malico so razvili v Hiši Linhart.

Prav tako pa je v teku razvoj še enega doživetja, in sicer kulinaričnega doživetja na ekološki kmetiji. Gre za dogodek vrhunske kulinarike, ki bo razvit in testno izveden v sklopu projekta letošnjo jesen, v nadaljevanju pa se bo lahko tržil kot vrhunsko in butično kulinarično doživetje za zaključene skupine. 

KOLESARSKA TURA PO KMETIJAH RADOL’CE

Razdalja trase: 28,0km

Trajanje: 2:15h

Vzpon: 231m

Težavnost: Lahka krožna kolesarska tura

Termini:

  • 24.9 ob 10:00 in 15:00
  • 14. oktober ob 10.00
  • 21. oktober ob 10.00
  • 28. oktober ob 10.00
  • Ker je število mest omejeno, je obvezna rezervacija mesta. 

Rezervacija mesta

Lepo vabljeni da se nam pridružite na katerem izmed dogodkov! 

Fotografije in ostalo gradivo so iz arhiva Turizma Radovljica.

Projekt sodelovanja Eko okusi Slovenije delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Vabljeni k prebiranju informacij o projektih CLLD 2014-2020 na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Izbrane teme

Scroll to Top