UTRINKI S POSVETA LAS IN SREČANJA ČLANOV DRSP 

Udeleženci letošnjega posveta vseh slovenskih Lokalnih akcijskih skupin (LAS) in članov Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP), so prva dva julijska dneva preživeli na Gorenjskem. Na pristen način so odkrivali del območja lokalne akcijske skupine LAS Gorenjska košarica, se izobraževali in širili obzorja. Ob tem so se spletala nova poznanstva in hkrati kopičile tudi nove projektne ideje. Zahvala za to gre glavnemu organizatorju DRSP, na pobudo katerega se je letošnje srečanje odvijalo v Bohinju. Osrednja tema tokratnega posveta se je navezovala na povečanje kakovosti življenja na podeželju z razvojem rekreativnih možnosti. Delovno srečanje pa je nudilo tudi priložnost za pripravo skupnih predlogov za izvajanje pristopov LEADER/CLLD v prihodnjem programskem obdobju.

Udeleženci so po prihodu v Hostel Pod Voglom skočili na kolesa in se odpeljali do hiše Bohinjka v Stari Fužini, kjer se nahaja center Triglavskega narodnega parka in prostori Turizma Bohinj. Naprej so nas pozdravile gospe iz Društva kmečkih žena in deklet z bohinjskim zajtrkom. Nato je sledilo delovno srečanje, na katerem so uvodoma 43 udeležencev nagovorili predsednik LAS Gorenjska košarica Rok Robek, sicer župan Občine Preddvor, podžupanja Občine Bohinj Monika Ravnik, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske Rok Šimenc in predsednik DRSP Roman Medved. Sledila je predstavitev in delovanje Bohinja kot turistične destinacije skozi model od spodaj navzgor s strani direktorja Turizma Bohinj Klemna Langusa. Skupaj z Darinko Maraž Kikelj iz Občine Bohinj sta predstavila številne zanimive projekte LAS Gorenjska košarica, rezultate in primere dobrih praks:           

Po končanem uvodnem delu so se udeleženci s kolesi podali na ogled dobrih praks po prelepem Bohinju in so ogledali:

  • informacijska točka in trg v Stari Fužini, ki je bila delno sofinancirana iz sklada EKSRP,
  • obnovitev pametne razsvetljave v Ceconijevem parku, za katero so sredstva pridobili iz sklada ESRR;
  • obnovitev lesenega dela tehtnice – vage v Bohinjski Bistrici, za katero so sredstva pridobili iz sklada EKSRP;
  • urejena javna površina ob potoku Bistrica, za katero so pridobili sredstva iz sklada ESRR.

Tisti, ki jim je ob koncu dneva ostalo še kaj energije, so se preizkusili še v tekmovanju v nenavadnih športih, na Bohinjskih olimpijskih igrah. Po okusni večerji je sledilo druženje.

Drugi dan je bil posvečen ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Udeleženci posveta so se odpravili na Turistično kmetijo Gartner, na sirarsko delavnico v slikovito vasico Studor. Pod mentorstvom so spoznali postopek izdelave sira in izdelali lastni sir in maslo. Ob glasbi harmonike so udeleženci uživali tudi v degustaciji domačih izdelkov iz kmetije.

Za prijeten zaključek srečanja pa so se z ladjico po Bohinjskem jezeru zapeljali po modrem jezeru, do sinjega neba. Srečanje se je nato zaključilo – v želji, da se prihodnje leto ponovno snidejo.


Scroll to Top