V okviru projekta GORENJSKE RIBE izvedli niz delavnic za strokovne kadre

Na Dvoru Jezeršek smo 4. in 9. junija, v okviru programa za izobraževanje in usposabljanje kuharskega osebja in odgovornih za prehrano, uspešno izvedli še en niz kuharskih delavnic. Delavnice je organiziral vodilni partner BSC, d.o.o., Kranj v sodelovanju s podjetjem Jezeršek gostinstvo d.o.o.

V dveh dneh je na delavnicah, ki so bile namenjene predvsem strokovnemu kadru vrtcev, šol, dijaških domov, domov starejših občanov in bolnišnic, sodelovalo več kot 40 udeležencev.

Delavnice so potekale v več sklopih; o pomembnih zdravstvenih vidikih lokalne ribje prehrane je spregovorila Špela Bizjak, mag. dietetike, njeno predavanje si lahko ogledate na tej povezavi.

Rdeča nit kuharskih delavnic za strokovne kadre je bila priprava šestih izbranih ribjih jedi, ki jih je možno pripraviti tudi v večjih kuhinjah za večje število oseb. Udeleženci so pod vodstvom kuharskega mojstra Luke Jezerška pripravljali:

  • namaz iz dimljene postrvi s fižolom, orehovi krekerji s parmezanom,
  • bandeljce, nadevano s porom, korenčkom, smetanovim sirčkom in postrvjo ter hrenovo pomako,
  • spomladanske zvitke-trikotne žepke z zeljem, ajdovo kašo in dimljeno postrvjo ter jabolčno pomako (jabolčna čežana s čilijem in ingverjem),
  • kremno juho iz dimljene postrvi in gomoljne zelene, zeleno jabolko, ikre postrvi, zelenino klorofilno olje,
  • nadevane testenine s polento, dimljeno postrvjo in pehtranom, žajbljevo topljeno maslo,
  • pečen file postrvi na ajdovi kaši z jesensko zelenjavo (file postrvi gratiniran v pečici z zeliščno skorjico z lešniki in peteršiljem).

Recepti teh in še šestih izbranih jedi našega projekta so na voljo v knjižici receptov na tej povezavi.

Fotografije: Urška Verč, Jezeršek d.o.o.

Pri pripravi ribjih jedi se pogosto pojavi dilema, kako jih približati otrokom, da bodo z veseljem zaužili zdrav ribji obrok. Tudi ribje jedi so za otroke bolj vabljive, če so zanimivih oblik, z različnimi prilogami in če je postavitev na krožniku malce drugačna. Kuharski mojster Luka Jezeršek je o motivacijskem predstavljanju, ponujanju in strežbi ribjih jedi spregovoril na naši zadnji delavnici.

V okviru projekta Gorenjske ribe vas bomo že v kratkem povabili na ribogojsko-prehranske izobraževalne delavnice Od bistrih gorenjskih voda do zdravega ribjega obroka, ki jih bo v sodelovanju z gorenjskimi ribogojci organiziral KGSZ-Zavod Kranj.

Delavnice se izvajajo v okviru projekta “Gorenjske ribe”, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Scroll to Top