Programsko obdobje 2021 -2027

Vabilo na izobraževalno delavnico v okviru projekta “Arhitektura gorenjskih vasi”

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj v sodelovanju z Društvom Sorško polje in KS Mavčiče vabi na

arhitekturno izobraževalno delavnico

POMEN IN MOŽNOSTI OHRANJANJA ARHITEKTURNE PODOBE VASI OB SAVI

Kdaj: petek, 28. februar 2020 ob 17.30 uri
Kje: Večnamenska dvorana KS Mavčiče (Mavčiče 69)

Značilna podoba številnih gorenjskih vasi se v zadnjih desetletjih v veliki meri izgublja zaradi spremenjenih vzorcev gradnje. Naselja v občini Kranj, ki ležijo med reko Savo in Soriškim poljem (Mavčiče, Praše, Jama, Breg, Podreča), so v veliki meri še uspela ohraniti svojo arhitekturno in krajinsko podobo. A ”razvoj” tudi tu prinaša velike (negativne) spremembe.

Arhitekt, urbanist in esejist Janko Rožič bo spregovoril o značilnostih arhitekture vasi ob reki Savi, trenutnem dogajanju in možnosti za njihov trajnostni razvoj. Ob tem bo predstavil tudi primere dobre prakse podeželskih naselij v Sloveniji, kjer aktivno ohranjajo glavne značilnosti arhitekturne in krajinske podobe z namenom kvalitete bivanja domačinov, ohranjanja kulturne dediščine in krepitve priložnosti za razvoj turizma.

S predavanjem in pogovorom želimo pripomoči, da domačini, lokalne skupnosti, strokovnjaki in lokalnimi odločevalci najdejo možnosti za kvaliteten arhitekturni razvoj teh naselij v skladu s tradicionalnimi arhitekturnimi vzorci in sonaravnostjo.

Delavnica je organizirana v okviru operacije Arhitektura gorenjskih vasi ( LAS Gorenjska košarica) in je brezplačna za udeležbo.

Najavo vaše udeležbe in dodatna vprašanja lahko pošljete na info@ctrp-kranj.si ali na GSM: 040 303 752 (Uroš).

Delavnica bo potekala v okviru projekta  “Arhitektura gorenjskih vasi”, ki jo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Izbrane teme

Scroll to Top