Vir: časopis Dnevnik, Petra Mlakar (Begunje na Gorenjskem)

Izposoja koles je bila na Gorenjskem doslej vezana na posamezno občino, zdaj pa si je mogoče kolo izposoditi denimo v Kranju in ga oddati tudi v kateri od drugih štirih občin. Preko projekta “Hitro s kolesom” je zaživela namreč medobčinska mreža izposoje koles Gorenjska.bike.

Kranjčani so se doslej z izposojenim kolesom v sistemu KRsKOLESOM lahko vozili le tako, da so kolo vrnili na eno od postaj v svoji mestni obcini. Enako je veljalo za Radovljičane in mnoge druge prebivalce gorenjskih občin. Zdaj se bodo lahko z izposojenim kolesom vozili dlje in kolo vrnili na eni od postaj, ki so vključene v mrežo Gorenjska.bike. Sestavlja jo 28 postaj v MO Kranj, 6 postaj v občini Jesenice, 5 postaj v občini Radovljica, 3 postaje v občini Tržič in 1 postaja v občini Naklo. Skupaj je za tako razširjen sistem izposoje, ki je zaživel včeraj (23.7.2020), na razpolago 245 koles, od tega jih je okoli 60 odstotkov s pomožnim električnim pogonom. V sistem se občani prijavijo preko spleta (www.gorenjska.bike) ali preko aplikacije za pametne telefone mobiln.si, pri čemer lahko izberejo sezonsko ali mesečno izposojo, za letošnje leto pa veljajo polovične cene.


Plod domačega razvoja »To je plod slovenskega razvoja,« poudarja Mladen Bjelac, tehnični direktor podjetja MM Ibis, ki je izvedlo vse potrebno za poenotenje sistemov izposoje koles. Dodaja, da so se morali v podjetju spopasti s številnimi pravno-administrativnimi ovirami, da je projekt uspešno zaživel. »Zdaj so mogoce še nadaljnje širitve, predvsem pa smo omogočili popularizacijo izposoje na Gorenjskem in v vsej Sloveniji,« izpostavlja.


»To je velika pridobitev in velik korak za Gorenjsko,« meni tudi Andrej Zalokar iz društva Rekreatur, ki na kolesarskem področju velja za idejnega vodjo tega in podobnih projektov. Z njimi se tudi spreminjajo navade ljudi. »Ljudje so ugotovili, da ni treba vsakič v trgovino po vse dobrine naenkrat. Morda je k temu nekoliko pripomogla tudi epidemija,« razmišlja Zalokar. S povezovanjem vse nižji stroški občin »Zelo veseli smo, da so se prikljucile še druge občine, da se Gorenjska povezuje. To je pomembno tudi zaradi ekonomskih razlogov. Kranj je na tem področju utiral pot in veliko vlagal v nabavo, vzdrževanje in razvoj sistema. Ker se druge občine prikljucujejo, bodo tudi stroški vzdrževanja in premikanja koles nižji. Pa tudi kolesa so vse bolj kakovostna, če jih primerjamo s tistimi iz časa začetkov sistema izposoje,« pravi podžupan MO Kranj Janez Černe.

Jeseniški župan Blaž Račič, tudi sam zagrizen daljinski kolesar, pa opozarja na pomemben zgled, ki ga občanom dajejo občinski veljaki: »Kako bo projekt zaživel, je odvisno tudi od nas. Mi, župani, moramo biti prvi, ki se bomo vozili s temi kolesi. S tem bomo občanom pokazali, kakšen je naš odnos po eni strani do okolja in po drugi do našega zdravja.

Z vožnjo s kolesom lahko veliko naredimo sami zase, hkrati pripomoremo k čistejšemu okolju, omogočimo kakšno prosto parkirno mesto več, sebi pa prihranimo skrbi, povezane s parkiranjem. Upam, da nam bodo občani sledili.«

Kot opozarja direktor regionalne razvojne agencije BSC iz Kranja, ki je vodilni partner projekta, Rok Šimenc, poleg omenjenih občin v projektu sodeluje tudi CIPRA Ljubljana. Povezovanje kolesarskih sistemov v mrežo je nastalo v okviru projekta HITRO s KOLESOM pod okriljem LAS Gorenjska košarica. Skupna vrednost je 533.583 evrov, od tega je skoraj 250.000 evrov evropskih sredstev, drugo so prispevale občine. Ideja o mreži na Gorenjskem je stara pet let, poudarja in upa, da se bo širila in povezovala še naprej. »Prijavljamo se tudi na vseslovenski projekt, ki bi omogočal povezavo od Ratec do Pirana, tako da bi lahko kolesa menjali kjerkoli na postajah ne glede na meje občin,« dodaja.

V okviru projekta je projektni partner Cipra Slovenija pripravila knjižico z izleti po občinah, vključenih v sistem Goresnjka.bike. Knjižico Zapeljan po Gorenjski si lahko pogledate tukaj

Članek_Otvoritev sistema izposoje koles_Dnevnik 24.7.2020

Povezave do ostalih objavljenih člankov:

Sistem izposoje koles se je vzpostavil v okviru projekta  “HITRO S KOLESOM”, ki jo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega regionalnega sklada za razvoj podeželja (ESRR), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Scroll to Top