Projekt KULINARIČNO POPOTOVANJE – popotovanje skozi okuse gorenjskega podeželja
Raznoliki okusi gorenjskega podeželja so povezali gostinske ponudnike z lokalnimi pridelovalci. Med pridelki zavzemajo pomembno mesto ajda, koruza in žita, ki predstavljajo osnovo številnim močnatim jedem, kot so žganci, krapi in štruklji. Območje osrednje Gorenjske slovi po kakovostnem krompirju, močno so zastopani zelje, repa in fižol. Gorenjska je dežela s stoletji planinskega pašništva in veliko kulturo predelave mleka v mlečne izdelke. Prav tako lahko izpostavimo kakovostno, sveže in zdravo meso domačih živali in divjačino. Prašičereja je povezana s kolinami ter izdelavo kakovostnih suhomesnatih izdelkov in še nekaterih drugih posebnih živil, kot sta npr. bohinjska zaseka ali gorenjski želodec. Med sladkovodnimi ribami izstopa bohinjska zlatovčica. Temelje kulinarični podobi Gorenjske ustvarjajo sadje iz travniških sadovnjakov ter gozdni sadeži in gobe iz gozdov. Nepogrešljiva zelišča in med, ki ga marljivo nabirajo čebele, pa jedem dajejo tisto nekaj, kar poboža naše brbončice. Vse to je osnova kulinaričnih okusov, ki jih narekujejo sodobni trendi zdravega prehranjevanja. Gostinska ponudba jedi je prilagojena glede na letne čase in tako temelji na sezonskih jedeh in živilih lokalnega izvora.
V letu 2021 se je v okviru LAS Gorenjska košarica zaključil projekt KULINARIČNO POPOTOVANJE, v sklopu katerega se je spodbudilo inovativno pripravo narodnih jedi z vključitvijo lokalno pridelane hrane, ki ustreza standardom kvalitete. V ta namen so v projektu dvignili raven kvalitetne kulinarične ponudbe, in sicer s povezovanjem turističnih deležnikov (lokalnih turističnih organizacij, turističnih društev, gostinskih ponudnikov) z lokalnimi pridelovalci hrane. Hkrati pa so z oblikovanimi smernicami in usposabljanji deležnikov na tem področju poskrbeli za dvig nivoja znanj, kompetenc, izvedli testni preizkus kulinaričnega popotovanja na podeželskih dogodkih, aktivnosti promocije ter razvili celovito inovativno kulinarično ponudbo na podeželju. Na ta način so pozitivno vplivali na večjo prepoznavnost, inovativnost in povpraševanje kulinarične ponudbe gorenjskega podeželja.
V projektu so sodelovali BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj kot vodilni partner, Območna zbornica Gorenjske, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj, Turizem Bohinj, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Zavod za turizem Preddvor in občina Jesenice. Projekt v višini dobrih 120.000 evrov sofinancira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (pristop CLLD) – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.
S projektom se je dvignila kvaliteta kulinarične ponudbe z upoštevanjem standardov uporabe lokalno pridelane hrane in upoštevanjem inovativne priprave jedi, ki so značilne za posamezna območja. Turističnemu produktu kulinarike so dodali inovativno noto, ki je dopolnila ostalo turistično ponudbo in ciljnemu gostu, ki zahteva visoko dodano vrednost, pričarala nepozabne okuse Gorenjske. V prvi vrsti so izpostavili standarde kvalitete lokalno pridelane hrane in ponudbe jedi, na podlagi tega pa izvedli oceno ponudnikov hrane in jedi ter določili tiste, ki dosegajo določeno raven kvalitete. Z usposabljanji so dvignili raven priprave, predstavitve in trženja ne le tradicionalnih jedi, ampak tudi lokalnih sestavin za pripravo hrane. Na ta način so povezali dobavitelje z gostinskimi ponudniki, ki so na ta način lahko ponudili pestrejšo gorenjsko kulinariko.
V projekt je vključena Gospodarska zbornica Slovenije, ki je s sekcijo za gostinstvo poskrbela za oceno posameznih gostinskih ponudnikov in usposabljanji gostincev ter s tem dvignila kvaliteto njihove ponudbe.
Kmetijska zbornica Slovenije-Zavod Kranj je spodbudila kmete za pripravo kvalitetnejše hrane in pridelovanjem tradicionalnih surovin, ki so se uporabljala za pripravo jedi in postavila okvirne standarde, ki so jih morali dosegati za sodelovanje z gostinskimi ponudniki.
Turistične organizacije in občine so poskrbele za vključitev izboljšanega novega turističnega produkta v ostalo turistično ponudbo z izvedbo kulinaričnih dogodkov za testni preizkus ustreznosti, kjer so se gostinski ponudniki in pridelovalci lokalne hrane med seboj srečali in izmenjali izkušnje.
Turizem Bohinj je v okviru projekta nadaljeval z nadgradnjo svoje znamke pridelano v Bohinju, in vzpostavil dve verigi: pridelovalcev in gostincev ter poskrbel za večjo ozaveščenost lokalnega prebivalstva o pomenu lokalne kulinarike.
Vodilni partner je poskrbel za koordinacijo projekta in hkrati skrbel za vključevanje pridelovalcev hrane in gostinskih ponudnikov s celotnega območja operacije.
S projektom so spodbudili prihod novega tipa gostov, katerih obisk bazira na visoko kakovostni kulinariki s spremljajočo zgodbo, ki se nanaša na skupno kulturo in tradicijo. Na ta način so dosegli večjo prepoznavnost, konkurenčnost in povpraševanje po ponudbi kvalitetno pridelane hrane in tudi pripravljenih jedi.
Za namen promocije in dviga prepoznavnosti kvalitetno pridelane hrane in kulinarične ponudbe je bil izdelana promocijska brošura KULINARIČNO POPOTOVANJE skozi okuse gorenjskega podeželja.
Kulinarični vodnik spodbuja uporabo lokalno pridelane hrane za dvig kakovosti kulinarične ponudbe na gorenjskem podeželju. S postavitvijo standardov kakovosti, usposabljanji in promocijo kulinarika dopolnjuje turistično ponudbo in gostom pričara nepozabne okuse. Predstavljena vsebina kulinaričnega vodnika vključuje gostinske ponudnike in tradicionalne jedi pripravljene na sodoben način, njihove sestavine in izvor. Dodajamo še dostop do kvalitetne ponudbe lokalnih pridelovalcev in tradicionalne kulinarične prireditve gorenjskega podeželja. S tem zaokrožamo celovito ponudbo kulinarike, ki temelji na tradicionalnih jedeh z vključenimi sodobnimi prijemi priprave iz najboljših, lokalno pridelanih surovin. Na ta način so želeli spodbuditi dvig kvalitete gostinske ponudbe in povečati uporabo lokalno pridelane hrane pri pripravi gorenjskih okusov pripravljenih jedi.
Oblikovana pa sta bila tudi dva lokalna kulinarična vodnika z izpopolnjeno kulinarično ponudbo ustrezne kvalitete z dodelanimi reprezentativnimi jedmi in vsebujeta ponudbo gostiln, predstavitev lokalnih pridelovalcev hrane, recepture in najodmevnejše kulinarične dogodke.
Kulinarično popotovanje po Bohinju – Okusi Bohinja
Kulinarično popotovanje po kranjskem podeželju – Kranjsko na krožniku
Projekt “Kulinarično popotovanje” delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.
Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.